Outdooraktiviteter för alla

Att ge sig ut på en lång vandring i vildmarken med mat och tält på ryggen är nog vad många tänker att outdooraktiviteter handlar om. Men att vara ute i skog och mark behöver inte betyda tung packning, tråkig mat och boende i tält. Det finns äventyr som passar alla, oavsett vana av att vara i naturen.

Börja med en enkel vandringstur

Om du inte är van vid att vistas i skog och mark, är det smart att börja med en kortare dagstur i ett naturområde nära ditt hem. För att det ska bli en trivsam upplevelse är det viktigt att välja kläder och utrustning som passar för temperaturen utomhus. Om det ska regna eller om det är blött, gäller det att ha vattentåliga plagg så att du inte blir våt och kall. Hos Garphyttan hittar du kläder för alla väder i både dam- och herrmodeller. Många av plaggen är dessutom tillräckligt snygga för att kunna bäras även under mer vardagliga aktiviteter som promenader och liknande.

Få med barnen i naturen

För att få med barnen på outdooraktiviteter gäller det att hitta på roliga äventyr. Varför inte ordna skattjakt eller en tipspromenad? Tonåringar däremot behöver ofta något extra för att vilja följa med. Kanske kan lajvade events vara en rolig aktivitet? Denna typ av rollspel brukar även uppskattas av vuxna och ger en helt ny dimension till naturupplevelsen.

När du ger dig ut i vildmarken där det är långt till närmaste stad, bör du vara extra noggrann med säkerheten innan du ger dig av. Att gå vilse i skogen där det inte finns mobiltäckning kan bli riktigt farligt. Se därför till att ha både karta, kompass och extra mat och kläder när du vandrar iväg. Är du osäker på kartläsning bör du välja väl markerade vandringsleder i områden där det finns andra vandrare i närheten.

Bestiga berg

Vill du ha en extra utmaning i naturen är bergsbestigning ett spännande val. Innan du ger dig ut på denna typ av äventyr måste du förbereda dig för bergsbestigningen på flera sätt. Först och främst behöver du förstås ha tillräckliga kunskaper i klättring. I de flesta större städer finns kurser i klättring, både utomhus och inomhus. Du behöver också träna din kropp så att du har tillräckligt med styrka och uthållighet för att klara av bergsbestigningen. Sist men inte minst är det oerhört viktigt att du har rätt utrustning. Att klättra i berg kan vara farligt om inte säkerheten sätts i främsta rummet.