Kläder och utrustning

När du ska ut i det fria är det viktigt att du är väl rustad för det du ska göra. Du bör ha kläder som passar olika väderleksförhållanden och som ger dig rörelsefrihet och skydd, liksom de redskap som aktiviteten kräver. Dessutom behöver du utrustning som låter dig utföra aktiviteten med säkerhet.

Rätt plagg för varje tillfälle

De flesta outdooraktiviteter har specifika kläder som är designade för maximal användbarhet och komfort. Ska du ut och vandra i flera dagar behöver du kläder tillverkade av material som dunstar svett mycket snabbt såväl som plagg som skyddar mot regn, blåst och kyla. Ska du ut när det är varmt bör de vara extra väl ventilerade. Det är värt att satsa på kvalitet och slittålighet framför färger och mönster även om det kan vara kul att hitta plagg som är snygga.

Skorna är också mycket viktiga för att du ska klara av aktiviteten och förebygga skador. För vandring krävs rejäla kängor och för klättring krävs tajta skor som både är flexibla och har stöd för tårna. Glöm inte heller att träna upp formen inför aktiviteten genom att få upp konditionen och styrkan.

Redskap och utrustning

Varje outdooraktivitet kräver också speciella redskap och skyddsutrustning. Ska du hyra kajak brukar du kunna låna flytväst och åror men däremot är det upp till dig själv att ha med dig ett första hjälpen kit och en laddad mobil. Ska du ut i vildmarken och campa behöver du självfallet saker som sovsäck, tält och gasolkök men det är också viktigt att du tar med dig saker som en ficklampa, en karta och en armékniv. En nödradio är oerhört användbar då den kan laddas på flera sätt, låter dig hålla koll på väderleken och signalera med ljus och signaler om du behöver hjälp.