Säkerheten framför allt

Det är både kul och spännande att syssla med outdooraktiviteter men ibland händer det att något går snett. Du kanske skadar dig, plötsligt mår dåligt eller kanske rentav går vilse. Av den anledningen är det viktigt att du är väl förberedd för dina äventyr, små som stora, och här får du några värdefulla tips.

Första hjälpen

Få saker är så värdefulla i livet som att kunna första hjälpen. Det gäller inte bara dina utomhusaktiviteter utan även allt annat som du gör. Att kunna stoppa blödningar och förbinda sår, utföra hjärt- lungräddning på barn och vuxna samt hantera en skadad person på rätt sätt är guld värt för alla människor. Runtom i landet erbjuds det varje år kurser i livräddning och första hjälpen som ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper. Du kan också läsa på själv genom att gå in på Vårdguidens hemsida där du hittar du massor med värdefull information. Dina aktiviteter ska ju vara så roliga som möjligt och därför bör du alltid vara väl förberedd på allt som kan hända.

Om du går vilse

Att gå vilse är ganska otäckt och det händer flera gånger om året att någon irrar bort sig i Sveriges skogar och landskap. Särskilt under svampsäsongen är det vanligt att det kommer in larm till utryckningstjänster om folk som har gått vilse eftersom fler ger sig ut i skogen. Det kan röra sig om människor som gett sig ut för första gången, utländska besökare som inte känner till omgivningarna eller barn som under ett obevakat ögonblick slunkit undan.

Det finns mycket som du kan göra både för att förebygga att du någonsin går vilse, till exempel att ha med dig en karta och kompass, en fullt laddad mobil med GPS och att inte ge dig in i stora skogsområden med vildvuxen terräng. Du bör också alltid ha med dig en vissla och vatten, även om du endast planerat en kortare tur. Berätta gärna för en vän eller granne vart du tänkte bege dig och när du beräknas vara tillbaka.

Skulle det vara så illa att du ändå går vilse är det viktigt att inte få total panik. Ta en liten paus, se dig omkring och försök identifiera saker som ljusets riktning eller om landskapet sluttar. Har du täckning på mobilen kan du snabbt identifiera var du befinner dig och du bör aldrig tveka att larma på hjälp.