Olika sorters outdooraktiviteter

Nya trenderNya trender

Outdooraktiviteter och hälsaOutdooraktiviteter och hälsa

Vad är outdooraktiviteter?

Outdooraktiviteter betyder ”utomhusaktiviteter” och inbegriper allt som har med friluftsliv att göra. I princip inkluderar uttrycket även enkla promenader, trädgårdssysslor och löprundor men oftast brukar ordet användas om lite mer äventyrliga eller krävande aktiviteter.

Utomhusaktiviteter för olika människor

Svenskar är över lag ett extremt friluftsälskande folk. Enligt en enkätundersökning utförd av Naturvårdsverket sysslar nästan alla svenskar med någon form av outdooraktiviteter, särskilt på helgerna då hela 80 % av befolkningen beger sig ut. De populäraste formerna är naturvandringar, cykling och bad och aktiviteter som är på uppgång är bland annat terränglöpning, bergsklättring, paddling och geocaching.

Till fots

Vandringar/hiking innebär långa turer i skog och vildmark som ger dig tillfälle att bli ett med naturen. Du kan ge dig ut i ett par timmar eller ta med dig campingutrustningen och vara ute i flera dagar. Runtom i Sverige finns det många vandringsleder som är av olika längd och svårighetgrad. Några exempel är:

  • S:t Olavsleden – den nordligaste vandringsleden i norden. Du följer den helgonförklarade kunden Olavs 58 mil långa vandring för att försöka återta sin tron efter att han blivit störtad. Populär bland både pilgrimer och ”vanliga” vandrare och det finns tillgång till boende utmed hela sträckan.
  • Kebnekaise runt – en 76 mil lång fjällvandring fördelad över sex dagar och boende i fjällstugor. En mäktig naturupplevelse för dig som älskar berg och djupa dalar.
  • Siljansleden – gå Siljan runt och upplev Dalarnas vackra landskap, samhällen och vattendrag. Leden är 34 mil lång och du har nära till flera av landskapets städer där det finns hotell och pensionat.

Med färdmedel

För dig som föredrar att ta dig fram på något färdmedel finns det mycket att göra. Det finns en myriad vattendrag där du kan segla, ro eller paddla och du kan välja att färdas utmed en kanal, till exempel Berglagskanalen med sina sex slussar eller ta en avslappande tur i en stilla sjö. Du kan också ge dig ut på en fisketur, antingen på egen hand eller med guide och är du erfarenheter arrangeras även fisketävlingar varje år.

På landets många cykelleder och stigar kan du ta dig fram i lugnt gemak eller ge järnet på din mountainbike och om du är ridkunnig är hästturer ett härligt alternativ. Du kan också sticka ut på ett safariäventyr som kan involvera flera olika aktiviteter som till exempel vandring, klättring, forsränning, snöscooters och kajaker.

Aktiviteter för hela familjen

Om du har barn är det enormt viktigt att de får vistas mycket ute i friska luften. Är barnen små är det oftast bäst att välja enkla aktiviteter eller att åka till olika äventyrsparker och dags-läger som är lämpliga för yngre åldrar. Har du tonåringar kan du satsa på lite mer krävande varianter men däremot kan det ibland vara svårt att motivera dem. Prova på alternativa utomhusaktiviteter som kan peppa den suraste tonåring, exempelvis geocaching eller lajv, och upptäck cosplay ute i det fria.

Säkerheten framför allt

Det är både kul och spännande att syssla med outdooraktiviteter men ibland händer det att något går snett. Du kanske skadar dig, plötsligt mår dåligt eller kanske rentav går vilse. Av den anledningen är det viktigt att du är väl förberedd för dina äventyr, små som stora, och här får du några värdefulla tips.

Första hjälpen

Få saker är så värdefulla i livet som att kunna första hjälpen. Det gäller inte bara dina utomhusaktiviteter utan även allt annat som du gör. Att kunna stoppa blödningar och förbinda sår, utföra hjärt- lungräddning på barn och vuxna samt hantera en skadad person på rätt sätt är guld värt för alla människor. Runtom i landet erbjuds det varje år kurser i livräddning och första hjälpen som ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper. Du kan också läsa på själv genom att gå in på Vårdguidens hemsida där du hittar du massor med värdefull information. Dina aktiviteter ska ju vara så roliga som möjligt och därför bör du alltid vara väl förberedd på allt som kan hända.

Om du går vilse

Att gå vilse är ganska otäckt och det händer flera gånger om året att någon irrar bort sig i Sveriges skogar och landskap. Särskilt under svampsäsongen är det vanligt att det kommer in larm till utryckningstjänster om folk som har gått vilse eftersom fler ger sig ut i skogen. Det kan röra sig om människor som gett sig ut för första gången, utländska besökare som inte känner till omgivningarna eller barn som under ett obevakat ögonblick slunkit undan.

Det finns mycket som du kan göra både för att förebygga att du någonsin går vilse, till exempel att ha med dig en karta och kompass, en fullt laddad mobil med GPS och att inte ge dig in i stora skogsområden med vildvuxen terräng. Du bör också alltid ha med dig en vissla och vatten, även om du endast planerat en kortare tur. Berätta gärna för en vän eller granne vart du tänkte bege dig och när du beräknas vara tillbaka.

Skulle det vara så illa att du ändå går vilse är det viktigt att inte få total panik. Ta en liten paus, se dig omkring och försök identifiera saker som ljusets riktning eller om landskapet sluttar. Har du täckning på mobilen kan du snabbt identifiera var du befinner dig och du bör aldrig tveka att larma på hjälp.

Kläder och utrustning

När du ska ut i det fria är det viktigt att du är väl rustad för det du ska göra. Du bör ha kläder som passar olika väderleksförhållanden och som ger dig rörelsefrihet och skydd, liksom de redskap som aktiviteten kräver. Dessutom behöver du utrustning som låter dig utföra aktiviteten med säkerhet.

Rätt plagg för varje tillfälle

De flesta outdooraktiviteter har specifika kläder som är designade för maximal användbarhet och komfort. Ska du ut och vandra i flera dagar behöver du kläder tillverkade av material som dunstar svett mycket snabbt såväl som plagg som skyddar mot regn, blåst och kyla. Ska du ut när det är varmt bör de vara extra väl ventilerade. Det är värt att satsa på kvalitet och slittålighet framför färger och mönster även om det kan vara kul att hitta plagg som är snygga.

Skorna är också mycket viktiga för att du ska klara av aktiviteten och förebygga skador. För vandring krävs rejäla kängor och för klättring krävs tajta skor som både är flexibla och har stöd för tårna. Glöm inte heller att träna upp formen inför aktiviteten genom att få upp konditionen och styrkan.

Redskap och utrustning

Varje outdooraktivitet kräver också speciella redskap och skyddsutrustning. Ska du hyra kajak brukar du kunna låna flytväst och åror men däremot är det upp till dig själv att ha med dig ett första hjälpen kit och en laddad mobil. Ska du ut i vildmarken och campa behöver du självfallet saker som sovsäck, tält och gasolkök men det är också viktigt att du tar med dig saker som en ficklampa, en karta och en armékniv. En nödradio är oerhört användbar då den kan laddas på flera sätt, låter dig hålla koll på väderleken och signalera med ljus och signaler om du behöver hjälp.

Lajv – fantasi och äventyr

Som med allt annat händer det hela tiden nya saker inom utomhusaktiviteternas värld, och en av de senaste trenderna är Lajv. Ordet kommer från engelskans ”live” i bemärkelsen ”levande” och ”verklig tid” och syftar på att göra verklighet av fantasin. Det är en form av cosplay eller rollspel, som involverar många deltagare och en hel del planering.

Svenska events

I Sverige finns det det både föreningar och privata personer som sysslar med lajv. I sin mest organiserade form handlar det om stora events där hela byar byggs upp och verkliga platser tillfälligt utrustas med rekvisita. Varje event har ett tema hämtat från film, spel och litteratur, till exempel rymdäventyr, science-fiction, post-apokalyps eller zombieinvasion. Deltagarna klär sig efter temat och har förberett sina roller som älvor, hjältar, monster, gudar, skurkar och så vidare och har uppdrag och uppgifter att följa. För att klara ett uppdrag krävs samarbeten och förhandlingar, kartläsningsförmågor och ibland en hel del fysisk styrka. Lajv har lockat både unga och vuxna till att ge sig in i fantasivärlden under några timmar eller dagar och är ett kul alternativ för den som vill få ut något annorlunda av utomhusaktiviteterna.

Geocaching – skattjakt i naturen

Geocaching är en kul utomhusaktivitet där orientering och skattjakt blandats med varandra på ett modernt vis. Trenden kommer från USA och har idag många hängivna utövare i alla åldrar. Här får den som sysslar med aktiviteten möjlighet att förena sin kärlek till friluftslivet och naturen med ett element av spänning och utmaningar.

Hur geocaching fungerar

För att utöva geocaching krävs att du har tillgång till GPS. Skatterna, det vill säga ”cacharna”, har gömts av särskilda arrangörer eller andra deltagare och dess koordinatorer har uppgetts på internet. Din uppgift blir nu att hitta varje skatt och målet är att antingen hitta så många som möjligt inom en bestämd tid eller att hitta alla under en ospecificerad tidsperiod. Skatten kan vara allt från en liten leksak till en kod som i kombination med dina andra fynd kommer leda till ett fint pris, och varje cache brukar ha en loggbok där du kan skriva ditt namn.

Idag sysslar många i Sverige med geochaching och det är lika populärt bland barn- och ungdomsgrupper som vuxna. Det är ett kul sätt att komma ut i friska luften och tävlingsmomentet fungerar alltid sporrande och motiverande.

Utomhusaktiviteter – den bästa medicinen

Människan mår bra av att vistas utomhus. Studie efter studie visar att alla former av fysisk aktivitet främjar både den fysiska och mentala hälsan, och att det är extra nyttigt att vistas utomhus. Det beror på flera faktorer, inte minst att du får i dig massor med syre och sköna intryck.

Finn glädjen i naturen

När barn och vuxna vistas mycket utomhus blir de gladare, starkare och friskare. Att ge sig ut på en cykeltur ger inte bara bra kondition och benmuskler utan också en känsla av frihet och upptäckarglädje. En orienteringsrunda, en kajaktur eller en vandring ger utövaren mening, motivation och prestation. Det är också kul att kombinera aktiviteterna med andra hobbys, till exempel fågelskådning, måleri eller fotografi. Varför inte skriva en bok, en sång eller en dikt om naturupplevelserna?

Utomhusaktiviteter stimulerar med andra ord både kroppen och knoppen och är något som precis alla människor kan syssla med. De skapar också ett förhållande till naturen som är ovärderligt, och får människan att inse hur viktigt det är att vara snäll mot djur och natur. Att lära barn från mycket ung ålder att älska outdooraktiviteter är en värdefull gåva för livet.

Bot mot psykisk ohälsa

För den som lider av stress, oro eller nedstämdhet kan utomhusaktiviteter bli en stor stöttepelare och väg ur mörkret. Något så enkelt som en promenad i naturen sänker inte bara blodtrycket utan dessutom minskar riskerna för depression. Att regelbundet ta sig ut i naturen rekommenderas av både läkare och psykologer, och är en källa till stor glädje.

Bli starka och slank med outdooraktiviteter

Vissa människor tycks vara födda med en naturlig talang för sport och träning medan andra ser dem som pest och pina. Hur väl du än vet om att du borde gå till gymmet eller springa en sväng blir det helt enkelt inte av. Om du känner igen dig i det här kan det vara hög tid att tänka om lite och hitta aktiviteter som är roliga, samtidigt som de ger dig styrka och förbränner många kalorier. Det är dags att ge dig ut i naturen!

Tuffa tag i naturen

Om du vill satsa på aktiviteter som kräver att du tar i lite extra har du många alternativ. Knepet är dock att hitta något som du känner att du är intresserad av. Fokusera snarare på ditt intresse än att det handlar om träning. Gillar du att fota fåglar kan du till exempel cykla till och från fågelsjön och tycker du om att träffa kompisar kan kajakturer eller geocaching bli ett roligt sätt att umgås på. Istället för att bara vandra kan du satsa på en kulturvandrandring som är både nyttig och intressant, eller varför inte tävla i discgolf eller gå en pilgrimsfärd? Genom att förena det du verkligen tycker om med outdooraktiviteter slår du två flugor i en smäll.

Varmt välkommen att kontakta oss genom att fylla i det här kontaktformuläret.

Allt som har med outdooraktiviteter att göra.Allt som har med outdooraktiviteter att göra.