Vad är outdooraktiviteter?

Outdooraktiviteter betyder ”utomhusaktiviteter” och inbegriper allt som har med friluftsliv att göra. I princip inkluderar uttrycket även enkla promenader, trädgårdssysslor och löprundor men oftast brukar ordet användas om lite mer äventyrliga eller krävande aktiviteter.

Utomhusaktiviteter för olika människor

Svenskar är över lag ett extremt friluftsälskande folk. Enligt en enkätundersökning utförd av Naturvårdsverket sysslar nästan alla svenskar med någon form av outdooraktiviteter, särskilt på helgerna då hela 80 % av befolkningen beger sig ut. De populäraste formerna är naturvandringar, cykling och bad och aktiviteter som är på uppgång är bland annat terränglöpning, bergsklättring, paddling och geocaching.

Till fots

Vandringar/hiking innebär långa turer i skog och vildmark som ger dig tillfälle att bli ett med naturen. Du kan ge dig ut i ett par timmar eller ta med dig campingutrustningen och vara ute i flera dagar. Runtom i Sverige finns det många vandringsleder som är av olika längd och svårighetgrad. Några exempel är:

  • S:t Olavsleden – den nordligaste vandringsleden i norden. Du följer den helgonförklarade kunden Olavs 58 mil långa vandring för att försöka återta sin tron efter att han blivit störtad. Populär bland både pilgrimer och ”vanliga” vandrare och det finns tillgång till boende utmed hela sträckan.
  • Kebnekaise runt – en 76 mil lång fjällvandring fördelad över sex dagar och boende i fjällstugor. En mäktig naturupplevelse för dig som älskar berg och djupa dalar.
  • Siljansleden – gå Siljan runt och upplev Dalarnas vackra landskap, samhällen och vattendrag. Leden är 34 mil lång och du har nära till flera av landskapets städer där det finns hotell och pensionat.

Med färdmedel

För dig som föredrar att ta dig fram på något färdmedel finns det mycket att göra. Det finns en myriad vattendrag där du kan segla, ro eller paddla och du kan välja att färdas utmed en kanal, till exempel Berglagskanalen med sina sex slussar eller ta en avslappande tur i en stilla sjö. Du kan också ge dig ut på en fisketur, antingen på egen hand eller med guide och är du erfarenheter arrangeras även fisketävlingar varje år.

På landets många cykelleder och stigar kan du ta dig fram i lugnt gemak eller ge järnet på din mountainbike och om du är ridkunnig är hästturer ett härligt alternativ. Du kan också sticka ut på ett safariäventyr som kan involvera flera olika aktiviteter som till exempel vandring, klättring, forsränning, snöscooters och kajaker.

Aktiviteter för hela familjen

Om du har barn är det enormt viktigt att de får vistas mycket ute i friska luften. Är barnen små är det oftast bäst att välja enkla aktiviteter eller att åka till olika äventyrsparker och dags-läger som är lämpliga för yngre åldrar. Har du tonåringar kan du satsa på lite mer krävande varianter men däremot kan det ibland vara svårt att motivera dem. Prova på alternativa utomhusaktiviteter som kan peppa den suraste tonåring, exempelvis geocaching eller lajv, och upptäck cosplay ute i det fria.