Outdooraktiviteter – kom över tröskeln

Utomhusaktiviteter lockar många människor men det är också många som vill men inte riktigt kommer igång. Det kan handla om att det är besvärligt att ta sig ut i naturen eller att det känns obehagligt att inte ha tillgång till vardagens bekvämligheter. För att komma över tröskeln kan det då krävas en mjukstart och rätt typ av motivation. I denna text tar vi upp tips och råd som gör att outdooraktiviteter blir mer tillgängliga.

Ha belöningar som ökar motivationen

Många är skeptiska till vandringar och andra typer av utomhusaktiviteter eftersom det verkar obekvämt och jobbigt. Visst kan det vara kämpigt att vara utomhus under flera timmar men genom att ha en belöning som väntar blir det roligare. Istället för att sova ute i flera dagar och skölja av sig i en iskall bäck är det därför smart för nybörjaren att satsa på mer bekvämlighet. Efter en dag i naturen är det härligt att ta en varm dusch eller bad. Hos Rörfokus hittar du billiga duschväggar så att du kan bygga ditt eget mini-spa på hemmaplan. Om du har tillräckligt med plats är även en bastu och bubbelbad härlig lyx.

Börja med enkla utmaningar

Du behöver inte börja med att planera en vandring i vildmarken eller långa cykelturer utan istället är det bättre med en enklare utmaning. Över hela Sverige finns det fina naturreservat som bjuder på en omväxlande miljö. Varför inte planera in en kortare vandringstur som tar några timmar? Undersök vilka naturreservat som finns i närheten av din bostad. Går det att cykla dit eller ta bussen? Planera vilken utrustning och kläder du ska ha. Bestäm en dag och kontrollera väderprognosen så att du har rätt typ av kläder. Det allra viktigaste är att ha bekväma och tåliga skor. Undvik också att klä dig för varmt när du rör dig. Ha istället med en extra tröja eller jacka som du tar på dig när du stannar för att äta eller vila.

Ät gott i naturen

Med god mat i packningen blir naturvistelsen en härligare upplevelse. Vad som är gott beror förstås på tycke och smak. Vissa älskar choklad medan andra föredrar en bit sockerkaka. Något som alla behöver tänka på när det kommer till val av matsäck är vikten. Undvik alltför tung och otymplig mat och dryck. Ju tyngre packning, desto jobbigare blir det. Om du har möjlighet att fylla på vatten från rinnande bäckar underlättar det mycket.

Välj gärna torkad frukt istället för färsk frukt eftersom vikten då är mycket lägre. Om du ska gå en kortare sträcka och endast behöver ha med dig ett mål mat och några mellanmål kan du lyxa till det mer än om du ska vara ute flera dagar. Då kan du till exempel ha med färskt bröd med något extra gott pålägg.