Förbered dig för en bergsbestigning

Att bestiga berg är en av de häftigaste saker man kan göra. Att stå högt däruppe och känna att man är på världens topp och se folk och fordon hålla på med sina liv långt under en är en lektion i ödmjukhet. Det är dessutom väldigt fysiskt ansträngande, vilket gör att det är klokt att förbereda dig innan du ska ge dig ut på en expedition. Hur förberedelserna ska se ut beror givetvis på vilken typ av berg det är du ska bestiga och när på året. Så anpassa dig efter om det är ett lättare svenskt berg eller Mount Everest.

Träna upp kroppen

Du behöver vara i bra fysisk form för att kunna bestiga ett berg. För att skapa en optimal förmåga att klara av den utmaning det är så behöver du blanda olika träningsformer. Du behöver både styrka och uthållighet, men du vill inte skada dig längs vägen. Kom ihåg att unna dig efter ett extra hårt träningspass. Kanske ta en lång bastu. Sedan komma ut efter, spruta på dig bästa Paco Rabanne-parfymen, ta på dig fina kläder och gå ut på restaurang med någon du tycker om.

Det är lätt att tro att träning inför en bergsbestigning bara handlar om marschträning och underkropp. Men tänk på att du också behöver ha tillräckligt mycket styrka i överkroppen för att kunna bära din packning. Särskilt om du ska ha tält och mat för flera dagar med dig. Ett bra träningsupplägg är varannan dag marschträning, varannan dag styrketräning med fokus på marklyft och knäböj. Jobba gärna med kettlebells också då dessa bygger både styrka och kondition. När du tränat ett tag och byggt upp musklerna kan du lägga in mer högintensiv träning och mer marschträning i svår terräng. Om du ska upp på ett berg som kräver glaciärpromenader behöver du också hitta ett bra ställe att testa snöskorna på. Det är ett väldigt speciellt sätt att ta sig fram och du vill inte att första gången ska vara i skarpt läge.

Skaffa utrustning

Utrustningen måste också anpassas efter utmaningen. Det är lätt att göra allt till en materialsport och du kan lägga hur mycket pengar som helst på alpinutrustning. Vi rekommenderar dock att börja lagom. Prioritera ett eller ett par områden och köp riktigt bra grejer där. Sedan kan du över tid bygga på ditt utrustningslager om du verkligen fastnar för den här sporten.

Kom också ihåg att du måste bära med dig all utrustning. Så planera noga vad det är du behöver. Det finns en obegränsad mängd bra att ha-saker. Men alla dessa innebär en vikt på kroppen eller i packningen. Så gör alltid ett övervägande kring om du tror att du kommer använda en pryl tillräckligt för att kånka på den. Om inte har du sparat både ansträngning och pengar.