Ha kul utomhus med outdooraktiviteter

Allt fler har upptäckt charmen med att vara utomhus i Sverige. I en tid då vi varit tvungna att stanna hemma i allt större utsträckning har vi fått hitta saker på hemmaplan att göra och få saker ger så många möjligheter till olika aktiviteter som naturen.

Från adrenalin till meditation

Oavsett vilken aktivitetsnivå du ligger på så finns det outdooraktiviteter som passar just dig. För den mer våghalsige finns bergsklättring, fallskärmshoppning, ziplines och mountainbike-banor. För den som istället vill ta det lugnare och bara njuta av lugnet i naturen finns det fina promenadstråk, meditation i parken och picknickplatser. Naturen är både vacker och spännande men kan innebära en del slitage på kläder och skor. Se till att ha kläder efter väder och kanske en ordentlig hallmatta för att slippa få in lera i huset efter en regnig runda utomhus.

Ensam eller med hela släkten

Ett stort plus med outdooraktiviteter är att det finns gott om plats. I Sverige är naturen genom allemansrätten tillgänglig för alla i princip överallt, vilket gör att du kan ta med dig både familj och vänner ut på äventyr utan att riskera trängsel. Vissa bokningsbara aktiviteter som ziplinebanor, vattenparker och utomhusträning via gym kan dock ha begränsat antal deltagare så var noga med att kolla vad som gäller för just det ni vill göra. Planerar du dock bara att springa, vandra, cykla eller liknande ute i naturen så är det fritt fram att göra det antingen själv eller med så många du vill. Se bara till att plocka upp efter dig och respektera de eldningsregler som gäller just där du är.

Vad behövs för outdooraktiviteter?

Egentligen behövs inget särskilt för att ge sig ut i naturen. För en kortare promenad behöver du i princip bara klä på dig och ge dig ut. Ju mer avancerade saker du vill göra desto mer måste du dock tänka på. En grundförutsättning är att alltid ha kläder efter väder. Ska du dessutom upp och klättra bland träd, cykla, springa eller klättra i berg är det bra att ha kläder som är slittåliga och släpper in ordentligt med luft så du inte blir överhettad av ansträngning. Vid större ansträngningar är det också bra att ha med sig ordentligt med vatten och ska du ut på en lång vandring kan det även behövas mat, tält, sovsäck och stormkök. Ju större aktivitet och ju längre du ska vara borta desto viktigare är det med planering så se till att vara väl förberedd.

Semester på en budget

Naturen är helt gratis att uppleva, vilket är en stor fördel för den som semestrar på en budget. Att besöka en strand, gå till ett friluftsområde eller ha picknick i en park är enkla semestermål. Sverige är fullt av smultronställen att besöka för den som vill uppleva naturen och med hjälp av sociala medier är det lättare än någonsin att hitta bra tips på platser att besöka på gångavstånd från ditt hem.