Det finns inget mäktigare än att uppleva den vilda svenska naturen på nära håll. Att ge sig ut i vildmarken med tält och packning för att utforska denna otroliga natur är oslagbart. Det är en enorm upplevelse att upptäcka Sveriges kanske mest orörda natur genom att vandra på de vackra vandringslederna i Vilhelmina.

Upplev ett äkta vildmarksäventyr

Vilhelmina har en otroligt vacker natur som ger möjlighet till vänliga dagsvandringar för hela familjen, vidsträckta långa vandringar eller spännande och utmanande cykling. Terrängen är storslagen och du kommer att få uppleva ett vildmarksäventyr som ger minnen för livet. Promenera exempelvis längs Volgsjön på Strandleden eller Baksjötjärn och upplev den kristallklara luften trots att du är nära tätorten. Baksjön är ett område där motortrafik är förbjuden och sjön bjuder besökare på en äkta tystnad. Sommartid kan du utforska sjön med kajak, kanot eller roddbåt och på vintern anläggs ett skidspår över isen och in i skogen.

Planering

För att verkligen kunna uppleva naturen och djurlivet är en längre vandring rekommenderad. Ett vildmarksäventyr kräver dock en del planering. Packningen behöver vara väl genomtänkt och du bör vara medveten om att det finns vilda djur såsom björn och älg, vilka kan utgöra en fara för människor om de blir skrämda. Att vara förberedd på det oförutsedda är en fördel i livet och det gäller även din fastighet. Det bästa sättet att förebygga skador på ditt livs största investering är att underhålla taket på ditt hem. Ett tak som läcker in väta och fukt kan orsaka stora och dyra skador på ditt hus. Norrmalms Plåtslageri utför alla typer av takarbeten och besitter hög kompetens inom detta område. När du behöver anlita en kunnig och erfaren plåtslagare i Stockholm är Norrmalms Plåtslageri ett mycket bra val. Företagets hantverkare och plåtslagare genomgår regelbundna uppdateringar och påbyggnadskurser för att kunna erbjuda sina kunder högsta kvalitet på utfört arbete. Norrmalms Plåtslageri ger dessutom garanti på både arbete och material.

Allemansrätten

Sverige har otroligt vacker natur som vi kan njuta av tack vare allemansrätten. Detta är en unik rättighet som ger oss möjlighet att tälta ute i naturen och leva vildmarksliv under en tid. Men allemansrätten innebär även skyldighet att ta fullt ansvar för vår vistelse i naturen både mot djurliv samt markägare. Var till exempel noga med att ta allt skräp med dig och lämna inte en lägereld med glödande kol. Du kan läsa mer om vad som gäller på Naturvårdsverkets hemsida.

Vandringskartor

En vandringskarta kan ge dig den inspiration som du behöver för att planera ditt vildmarksäventyr. Den kommer att ge dig tips om vandringar, utflykter och sevärdheter. Dessutom ger kartan information om vandringsledernas längd och svårighetsgrad, tips och råd samt beskrivningar.

I Vilhelmina finns numera en ny vandringsled som anlagts av Länsstyrelsen. Leden är drygt fem mil lång och går igenom äkta urskog. Denna nya vandringsled binder samman två naturreservat: Matskanområdet i Marsfjället och Dainan. Här kommer du att kunna uppleva fantastisk och unik urskog. Naturområdet är stort samt helt utan bilvägar och kommer att ge en oförglömlig upplevelse. Vandringsleden har fyra påfarter (med parkering) och kan upplevas som en dagstur eller som en längre vandring under flera dagar.