Utomhusaktiviteter – den bästa medicinen

Människan mår bra av att vistas utomhus. Studie efter studie visar att alla former av fysisk aktivitet främjar både den fysiska och mentala hälsan, och att det är extra nyttigt att vistas utomhus. Det beror på flera faktorer, inte minst att du får i dig massor med syre och sköna intryck.

Finn glädjen i naturen

När barn och vuxna vistas mycket utomhus blir de gladare, starkare och friskare. Att ge sig ut på en cykeltur ger inte bara bra kondition och benmuskler utan också en känsla av frihet och upptäckarglädje. En orienteringsrunda, en kajaktur eller en vandring ger utövaren mening, motivation och prestation. Det är också kul att kombinera aktiviteterna med andra hobbys, till exempel fågelskådning, måleri eller fotografi. Varför inte skriva en bok, en sång eller en dikt om naturupplevelserna?

Utomhusaktiviteter stimulerar med andra ord både kroppen och knoppen och är något som precis alla människor kan syssla med. De skapar också ett förhållande till naturen som är ovärderligt, och får människan att inse hur viktigt det är att vara snäll mot djur och natur. Att lära barn från mycket ung ålder att älska outdooraktiviteter är en värdefull gåva för livet.

Bot mot psykisk ohälsa

För den som lider av stress, oro eller nedstämdhet kan utomhusaktiviteter bli en stor stöttepelare och väg ur mörkret. Något så enkelt som en promenad i naturen sänker inte bara blodtrycket utan dessutom minskar riskerna för depression. Att regelbundet ta sig ut i naturen rekommenderas av både läkare och psykologer, och är en källa till stor glädje.