Geocaching – skattjakt i naturen

Geocaching är en kul utomhusaktivitet där orientering och skattjakt blandats med varandra på ett modernt vis. Trenden kommer från USA och har idag många hängivna utövare i alla åldrar. Här får den som sysslar med aktiviteten möjlighet att förena sin kärlek till friluftslivet och naturen med ett element av spänning och utmaningar.

Hur geocaching fungerar

För att utöva geocaching krävs att du har tillgång till GPS. Skatterna, det vill säga ”cacharna”, har gömts av särskilda arrangörer eller andra deltagare och dess koordinatorer har uppgetts på internet. Din uppgift blir nu att hitta varje skatt och målet är att antingen hitta så många som möjligt inom en bestämd tid eller att hitta alla under en ospecificerad tidsperiod. Skatten kan vara allt från en liten leksak till en kod som i kombination med dina andra fynd kommer leda till ett fint pris, och varje cache brukar ha en loggbok där du kan skriva ditt namn.

Idag sysslar många i Sverige med geochaching och det är lika populärt bland barn- och ungdomsgrupper som vuxna. Det är ett kul sätt att komma ut i friska luften och tävlingsmomentet fungerar alltid sporrande och motiverande.