Vinterjakt ripa

Vinterjakt på ripa är en storslagen upplevelse på vinterklädda fjäll som ställer stora krav på konditionen och att man behärskar skidåkning. Man kan dela in jakten i två delar, dels jakt på dalripa i björkskogskanten upp mot fjället, dels jakt på fjällripa uppe på kalfjället. Jakten på dalripa kan ske med hund om föret är någorlunda bra vilket betyder att det får inte vara för mycket lössnö för hundarna. Ofta går det bra om man är ute senare delen av jakten och fram till 15/3 som är sista jakt dagen för ripa på fjället.


När man är ute efter fjällripan så skidar man högt upp på fjället för att försöka hitta ripan som ofta befinner sig på områden där snön blåst bort. Där marken ligger bar hittar fjällripan sin föda och där finns också störst chans till fågel. Försiktigt skidar man fram, stannar då och då för att spana av fjället med kikare,  lyssnar av marken i förhoppning att få hör någon ripa som knarrar.

Bägge jaktmetoderna har sin tjusning men det blir sällan mycket fågel i säcken. Ofta är upplevelsen efter en fin dag på fjället nog för att man ska återkomma nästa år.

Jakten bedrivs ofta med finkalibrigt kulvapen som 22long eller 22wm med kikarsikte förstoring 9 gånger eller mer när man är ute efter fjällripan. Det finns även dom som använder hagelvapen. Man bör ha ett väl inskjutet vapen och skjutavståndet brukar vara mellan 50-80m i normala fall. Om man har hund sker jakten efter dalripa i björkskogen normalt med hagelvapen. Jakten är lämplig för 2-3st jägare.

Boendet bokas i första hand på Marsfjäll Mountain Lodge 0940-70003. Maila eller ring för offert.

Priser och tjänster som kan bokas till jakten
 Boende från 220kr.
 Helpension från 350kr/person.
Guide på jakten fr 1600kr/person/dygn.
 Minst 2st jägare/dag max 3st/dag.

 

ATT TÄNKA PÅ INNAN MAN KOMMER

• Ta med kläder för alla väder och tänk på att skorna ska vara använda ett antal gånger för att undvika skavsår.
• God kondition gör att du får ut mera av jakten.
• Övningsskjut gärna innan både för dej och viltets skull.
• Tänk på att ha en försäkring.
• Ett bra humör gör jakten trevligare.

Aktuellt

  • 2017-03-23

    Passa på nya regler nya möjligheter ripjakt hösten 2017. Boka boende mitt i Vilhelminafjällens hjärta Marsfjäll Mountain Lodge.

    Läs mer »