Toppfågeljakt

Toppfågeljakt efter tjäder- och orrtuppar är en jakt som bedrivs i midvintersolens korta ljus. Det är en mystik kring jakten som alla bör få uppleva någon gång. Eftersom dagarna är korta så åker man ofta ut på marken i mörker för att få ut så mycket som möjligt av dagen.


Jakten går ut på att man åker skidor i områden där man vet att fågeln brukar äta. Marker med myrar och inslag av tallholmar brukar vara bra för tjädern eftersom den äter av tallarna. Orrtupparna betar ofta i björkarna och man kan se stora flockar som sitter och äter efter vägarna när man är ute och kör bil.

Storviltet är trots allt tjädertuppen och med toppjakten så har man chans att få syn på dom verkligt stora exemplaren när dom sitter och betar i någon tall. Det är en känsla av urskogsjakt när man skidar fram efter en myrkant och samtidigt spanar av omgivningen för att upptäcka gammeltuppen.

Toppfågeljakten bedrivs med kulvapen. Kalibrar som ofta används är 6,5x55 eller 222 och skjutavståndet brukar bli mellan 100-200m. Här ställs stora krav på konditionen och att man är van att åka skidor då det är ofta är djup snö och långt att åka under en jakt dag. Man måste också ha ett väl inskjutet vapen med kikarsikte för att ha möjlighet att lyckas med jakten. Kikaren bör ha förstoring från 9gånger och uppåt. När det gäller toppfågeljakt så är 2st jägare lämpligt eftersom det ofta inte blir så många skottillfällen.

Boendet kan bokas på Marsfjäll Mountain Lodge 0940-70003, vildmarkscampen eller kolgårdens camping läs mer om boendet under fliken campen. Maila eller ring för offert.


Priser och tjänster som kan bokas till jakten
 Boende från 220kr.
 Helpension från 350kr/person.
Guide under jakten fr 1500kr/person/dygn.
 Minst 2st jägare/dag.

 

ATT TÄNKA PÅ INNAN MAN KOMMER

• Ta med kläder för alla väder och tänk på att skorna ska vara använda ett antal gånger för att undvika skavsår.
• God kondition gör att du får ut mera av jakten.
• Övningsskjut gärna innan både för dej och viltets skull.
• Tänk på att ha en försäkring.
• Ett bra humör gör jakten trevligare.

Aktuellt

  • 2017-03-23

    Passa på nya regler nya möjligheter ripjakt hösten 2017. Boka boende mitt i Vilhelminafjällens hjärta Marsfjäll Mountain Lodge.

    Läs mer »