Skogsjakt

Att jaga skogsfågel med en stående fågelhund är något av det mest spännande man kan göra. Det som bland annat skiljer jakten i skogen mot jakten på fjället är att man inte har lika bra uppsikt över hunden. Det är också det som gör jakten så spännande. Man väljer marker som har mycket inslag av myrar och glesare skog. När väl hunden står och man går fram för att skjuta så kan det lika väl lyfta en tjädertupp som en kull ripor och detta gör skogsjakten till något alldeles speciellt. Man ska ha klart för sig att skogsjakten nog är den svåraste jaktformen med en stående fågelhund som man kan ägna sig åt. Den ställer stora krav på både jägaren och hunden.


Skogsfågeln trycker inte lika bra för hunden som riporna gör vilket betyder att fågeln ofta lyfter tidigare, skotten blir svårare och det är ofta träd som skymmer när man ska skjuta. Man måste snabbare fram till hunden för att få så bra skott chans som möjligt. Det kräver då att man som jägare är med på noterna. Samtidigt så är känslan när man lyckats överlista gammeltuppen något man bär med sig länge.

Skogsjakten är som sagt betydligt svårare än jakten på fjället men den skapar en underbar känsla. Att vandra fram efter en myrkant och plötsligt få se hunden stelna till, möjligheten att det kan vara gammeltuppen som finns framför hunden, gör denna jakt till en upplevelse.

Bra kondition är att rekommendera för det är ordentligt ansträngande att vandra en hel dag i skogen och på myrar. Som vid all fågeljakt så är det bra om man har tränat skytte för tänk om man får chansen på gammeltuppen men missar bara för att man inte tränat något.

Samma som på fjället så är 2 max 3st jägare lämpligt vid denna jakt. Maila eller ring för offert.

Boendet bokas på Marsfjäll Mountain Lodge 0940-70003 eller vildmarkscampen 8km väster om Vilhelmina beroende på vad som passar bäst. Läs mer om boendet under fliken campen.


Priser och tjänster som kan bokas till jakten
 Boende från 220kr.
 Helpension från 350kr/person.
Guide med hund under jakten fr 1800kr/person/dygn.
 Minst 2st jägare/dag max 3st/dag.

 

ATT TÄNKA PÅ INNAN MAN KOMMER

• Ta med kläder för alla väder och tänk på att skorna ska vara använda ett antal gånger för att undvika skavsår.
• God kondition gör att du får ut mera av jakten.
• Övningsskjut gärna innan både för dej och viltets skull.
• Tänk på att ha en försäkring.
• Ett bra humör gör jakten trevligare.

Aktuellt

  • 2017-03-23

    Passa på nya regler nya möjligheter ripjakt hösten 2017. Boka boende mitt i Vilhelminafjällens hjärta Marsfjäll Mountain Lodge.

    Läs mer »