Trädskällarjakt

Jakt med trädskällare sker med finskspets eller norrbottenspets. Här handlar det om urtidsjakt för jakten med trädskällare har anor långt tillbaka i tiden och man känner historiens vingslag när man vandrar i gammelskogen.


När man jagar med trädskällare så försöker man att hålla sig till områden där det finns mycket orörd skog. När hunden sedan hittat fågel så gäller det att kunna ta sig fram i skydd av terrängen utan att fågeln hinner upptäcka jägaren och ta till vingarna.

En trädskällare söker av marken framför jägaren för att försöka hitta vittring av fågeln. När hunden funnit spåret (löpan) av fågeln så följer den löpan tills den finner fågeln. Ofta flyger fågeln rakt upp och sätter sig i ett träd. Trädskällaren börjar då att skälla mot fågeln som sitter och tittar på hunden och är fullt upptagen med att hålla reda på vad hunden gör. Det är nu som det svåra börjar för jägaren. Jägaren ska ta sig fram med ledning av hundens skall och försöka att få syn på fågeln inom ett bra skotthåll.

Jakten med trädskällare är en fantastisk jakt man vandrar sakta fram i storskogen och väntar på att få höra hunden börja att skälla. Om man har lite tur så är det stor tuppen som sitter i trädet och tittar på hunden. För nybörjaren så är det svårt att ta sig fram till skottläge utan att fågeln får syn på en, och det kanske svåraste är att hitta fågeln i trädet. Det låter kanske konstigt men ibland så är det nästan omöjligt att hitta fågeln som sitter i trädet gömd bakom trädstammen.

Många använder kulvapen med kikarsikte för trädskällarjakten och 222an eller 22wm, 22 hornet är vanliga kalibrar. Det finns även dom som använder hagelvapen men det svåra är att man måste så nära med hagelvapen. Därför så kan en kombi vara en bra kompromiss.

Vid trädskällarjakt så är 2st jägare lämpligt eftersom det är viktigt att man är tyst när man rör sig i skogen. Därför så är det inte lämpligt att vara flera jägare vid trädskällarjakt.

Boende kan bokas på Marsfjäll Mountain Lodge 0940-70003, vildmarkscampen eller närliggande camping läs mer om boendet under fliken campen. Maila eller ring för offert.


Priser och tjänster som kan bokas till jakten
 Boende från 220kr.
 Helpension från 350kr/person.
Guide med hund fr 1800kr/person/dygn.
 Minst 2st jägare/dag.

 

ATT TÄNKA PÅ INNAN MAN KOMMER

• Ta med kläder för alla väder och tänk på att skorna ska vara använda ett antal gånger för att undvika skavsår.
• God kondition gör att du får ut mera av jakten.
• Övningsskjut gärna innan både för dej och viltets skull.
• Tänk på att ha en försäkring.
• Ett bra humör gör jakten trevligare.

Aktuellt

  • 2017-03-23

    Passa på nya regler nya möjligheter ripjakt hösten 2017. Boka boende mitt i Vilhelminafjällens hjärta Marsfjäll Mountain Lodge.

    Läs mer »